• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 810
facebook

A 2.a osztály ÖKO kirándulása Lábatlanra

2a
Sokáig vártunk az alkalomra, hogy a járványhelyzet csillapodjon, és tanulmányainkat az iskola falain kívül is gyarapíthassuk. Lehetőségünk adódott, hogy tanulmányi kirándulást tehessünk Lábatlanra. Ez a település igencsak aprócska. Telkitől mindössze 33 kilométerre található.

Kirándulásunk során ellátogattunk a Dunamente Ökocentrumba, ahol a szívélyes fogadtatást követően bepillantást nyerhettünk Lábatlan történetébe.

A látogatóközpont minden kiállítóterme érdekes és hasznos tudásanyaggal ajándékozott meg minket.

Öko élményórák során, nyomon követhettük a Duna folyásirányát, megismerhettük a Gerecse növény és állatvilágát. Interaktív játékok segítségével hallhattuk a madarak hangjait, megvizsgálhattuk az állatok lábnyomait, óriásként kalandozhattunk Magyarország térképén. Elmélyedhettünk a szeletív hulladékgyűjtés folyamatában, gyakorlati alkalmazásában. Bepillantást nyerhettünk a hulladék lebomlás folyamatába, és a gyermekek legnagyobb megdöbbenésére megtudhattuk, hogy a különböző anyagok hány év, évtized vagy éppen évszázad alatt bomlanak le a talajban. Megtapasztalhatták az energiaelőállítást játékos formában, és szembesülhettek azzal, hogy az előállított energia milyen háztartási eszköz működtetésére lenne elegendő.

A Gerecse élővilága elvarázsolta a természetjáró gyermekeket. Bekukkanthattak egy mesterséges barlangba, megvizsgálhatták a különböző kövületeket, a barlangászathoz szükséges felszerelést is. 

Megismerkedtünk az ökológiai lábnyom fogalmával, és ki is számoltuk a sajátunkat. Az eredmény megdöbbentő volt, minden igyekezetünk ellenére.

Miután elsajátítottuk az elsősegélynyújtás alapjait, térképet és elektromos chipet (helyzetjelzőt) ragadtunk, hogy felfedezzük a látogató központ 2 hektáros Gerenday kertjét. Valódi kihívás és sikerélmény vár minden idelátogató családra!

Turcsányiné Dósa Renáta

GOOGLE FOTÓK